VL_CM_ALL_1920x455_Smoothie_Grønn_Vitaenytt1_0120.jpg

Slik får du en sunnere start på året

Nøkkelen til et godt liv ligger i kombinasjonen av sunne matvaner, fysisk aktivitet og søvn. Hver for seg er de viktige, sammen er de nøkkelen til god livskvalitet.

Vil du bli sunnere og bevege deg mer, trenger du verken avanserte treningsopplegg eller kostholdsplaner. Følg våre enkle kostholdsråd, basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet for å komme i gang med sunnere rutiner. Når disse vanene er etablert, kan du begynne å gjøre flere endringer mot en sunnere livsstil.

Små grep til en sunnere livsstil

  • Unngå altfor ambisiøse mål, da kan det være lettere å miste motet og gli tilbake til gamle vaner.
  • Velg fisk eller hvitt kjøtt til middagen. Kalkunkjøtt er magert og saftig. Det er også en god kilde til jern som er viktig for immunforsvaret. Fisk inneholder mye omega 3 og vitamin D, samt jod, selen og fosfor. I motsetning til kjøtt, inneholder fisk svært lite av usunt mettet fett og kolesterol.
  • Spis mer frukt og grønnsaker. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. De er gode kilder til kostfiber, folat, vitamin C, vitamin E og karotenoider. De fleste av oss spiser mye mindre frukt og grønnsaker enn anbefalt. Derfor kan du prøve å snike noen grønnsaker inn i hvert måltid! Bytt, for eksempel, halvparten av kjøttdeigen i pastasausen med revet gulrot.
  • Velg umettet fett fremfor mettet fett. Unngå smør, harde margariner, palmeolje og kokosfett. Velg magrere kjøtt og reduser inntak av bearbeidet kjøtt. Dette bidrar til opprettholdelse av et normalt kolesterolnivå i kroppen.
  • Spis mindre sukker. Et høyt inntak av sukker øker risikoen for vektøkning og dårligere tannhelse. Brus, saft, søte kjeks, bakervarer, sjokolade og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.
  • Sørg for nok hvile og søvn. Nok søvn styrker immunforsvaret og stabiliserer produksjonen av hormonet leptin som regulerer metthetsfølelse.
  • Vær fysisk aktiv! Kroppen er ikke skapt for å sitte timevis i ro. De fleste av oss blir gladere og får overskudd hvis vi beveger oss. Dessuten øker forbrenningen i takt med ditt aktivitetsnivå. Har du for liten tid til å trene, prøv å ha et litt mer bevisst forhold til hverdagsaktivitet. Ta trappen i stedet for heisen, eller legg inn en halvtimes gåtur på kvelden.

VitaePro er formulert i Norge med utgangspunkt i et vanlig norsk kosthold. Du må fortsatt gjøre ditt for å spise sunt, men VitaePro hjelper deg et godt stykke på veien.