VP_VP_ALL_1920x455_1805_Salmon_Herbs_WhiteBackground.jpg

Ny rapport fra Helsedirektoratet – vi spiser mindre fisk og for lite vitamin D

Vi spiser stadig sunnere, men får fortsatt i oss altfor mye salt og for lite fisk, viser Helsedirektoratets rapport om utviklingen i det norske kostholdet.

Vi spiser stadig sunnere, men får fortsatt i oss altfor mye salt og for lite fisk, viser Helsedirektoratets rapport om utviklingen i det norske kostholdet. Rapporten viser at vi fortsatt spiser for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornvarer og fisk. Vi får også i oss for mye mettet fett og for lite kostfiber, samt enkelte vitaminer og mineraler. 

Vi spiser mindre fisk enn før

Helsedirektoratet er bekymret for økningen i kjøttforbruket og nedgangen i fiskeforbruket. Vi spiser 7% mindre fisk nå enn hva vi gjorde for ti år siden, dette er en nedgang i årlig inntak fra ca. 50 til ca. 46 kilo per person. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne at man i tillegg bruker fisk som pålegg. Kostrådet tilsvarer totalt 300–450 gram fisk i uken, og minst 200 gram bør være fet fisk.

Lavt inntak av solskinnsvitaminet

Inntaket av vitamin D er altfor lavt i mange aldersgrupper. Mange av oss har lave nivåer av vitamin D i blodet i vinterhalvåret, og eldre er spesielt utsatte. Vitamin D er viktig for normal beinbygning og tenner. Det er viktig å få i seg tilstrekkelig med vitamin D hele livet for å bevare skjelettet når du blir eldre. Vitamin D bidrar også til immunsystemets normale funksjon. Vitaminet er nøkkelen til kroppens immunforsvar som hjelper til å skru den på til rett tid.

Mye salt og sukker i kosten

Saltinntaket er dobbelt så høyt som anbefalt, og selv om det årlige sukkerforbruket har gått ned fra 43 kilo til 27 kilo per innbygger siden 2000, er det fortsatt høyere enn anbefalt.

VitaePro inneholder ingredienser med dokumentert effekt
MUSKLER OG LEDD

Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon. Boswellia serrata bidrar til komfortable ledd.

HJERTE OG ENERGINIVÅ

Vitamin B1 bidrar til hjertets normale funksjon, mens vitamin B12 og C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

IMMUNSYSTEM

Sink og selen, samt vitamin B12, C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon.