Kvinnei-trener-med-manualer_VitaePro_1920x455.jpg

Slik holder du hjernen i form

Vil du holde hjernen i form? Grunnleggende oppskrift for hjernehelse er hjernetrim, variert kosthold og mosjon.

Visste du at hjernen kan sammenlignes med en muskel?

Jo mer hjernen trenes, jo bedre fungerer den. Når vi lærer oss nye ting, dannes det nye kontakter mellom nervecellene i hjernen, og kommunikasjon mellom dem går raskere. Hjernen vår har rett og slett godt av å bli brukt, sier hjerneforsker Kaja Nordengen i boka Hjernetrening.

Hjernen liker varierende opplevelser og aktiviteter. Kryssord, quiz, lesing, gode samtaler og diskusjoner trener opp hjernen. Jo mer vi lærer, dess flere nerveforbindelser dannes mellom cellene, i tillegg til at de kontaktpunktene vi har fra før av, styrkes.

– Prøv å gjøre noe nytt hver dag! Bryt vaner, utforsk nye måter å løse hverdagens gjøremål på. Det er sunt å ha en livsstil der man stadig møter nye utfordringer, sier hun. Kryssord, sudoku og grublenøtter av alle slag er ypperlig hjernetrim. Gjør det til en vane å utfordre «de små grå» med varierte oppgaver så ofte du kan.

Forskning viser at fysisk aktivitet holder hjernen frisk

Eksperter er enige i at regelmessig fysisk aktivitet er en av de viktigste tingene du selv kan gjøre for en bedre hjernehelse. Jo flere sanser du bruker, jo bedre blir signaloverføring mellom nervecellene.

Hjernen trenger nok vitaminer, mineraler, fettsyrer, proteiner og andre næringsstoffer for å fungere best mulig. Et variert kosthold med mye friske grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk er god hjernemat. Omega 3 er særdeles viktig for hjernen! Fet fisk som makrell, laks, ørret og sild inneholder viktige omega 3-fettsyrer som har stor betydning for normal utvikling av hjernen og sentralnervesystemet.

Hvilken funksjon har egentlig omega 3 i hjernen?

Omega-3-infographic_VitaePro_839x1151.jpg

Hvert sekund foregår det tusenvis av kjemiske prosesser i hjernen som bestemmer hvordan du har det. Vår evne til å konsentrere oss, tenke, føle, lære og huske dirigeres av hjernen.

Hjernen er på samme måte som resten av kroppen laget av alle byggesteinene vi får i oss via maten. Hjernen veier 1,3-1,5 kilogram og er det mest fettrike organet i kroppen. 11 % av fettet er omega 3-fettsyren DHA.

DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Fettsyren DHA er spesielt viktig for kommunikasjon mellom cellene i hjernen og resten av kroppen. Rask overføring av nervesignalene mellom cellene er viktig for vår evne til å sanse, tenke, lære og huske ting.

Omega 3 er et samlenavn på livsnødvendige fettsyrer som kan komme fra fisk og skalldyr (EPA og DHA) eller fra planter (ALA). Kroppen kan ikke danne disse selv, så de må tilføres via kosten. Marine omega 3-fettsyrene EPA og DHA anbefales framfor den plantebaserte ALA som må omdannes til EPA og videre til DHA før kroppen kan dra nytte av den.

Visste du at VitaePro inneholder omega 3?

VitaePro sin kombinasjonen av ekstrakt fra oliven og omega 3 er bra for blodomløpet og beskytter hjertet (se faktaboks).

VitaePro inneholder ingredienser med gunstig virkning:

LEDD: Boswellia serrata bidrar til å holde leddene komfortable.

MUSKLER: VitaePro inneholder vitamin D som bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon.

IMMUNSYSTEM: VitaePro inneholder selen samt vitamin B12, C og D som bidrar til immunsystemets normale funksjon.

HJERTE: Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv effekt på hjertets normale funksjon ved 250 mg DHA og EPA (2 kapsler/døgn).

BLODOMLØP: Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoff er i blodet mot oksidativt stress. Positiv effekt oppnås ved inntak av 5 mg hydroksytyrosol, tilsvarende 20 g olivenolje.

REDUSERER TRETTHET: VitaePro inneholder vitamin B12 og C som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

BESKYTTER CELLENE: VitaePro inneholder antioksidantene selen og vitamin C og E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.