VL_VPP_EPI_Red_Hero_1920x455_25803.jpg

Spis deg til et velfungerende immunforsvar

Fyller du på med riktige råvarer kan du hjelpe ditt immunforsvar til å fungere optimalt, slik at det lettere klarer å bekjempe virus og bakterier.

Opptill 80 % av kroppens immunforsvar er knyttet til tarmfloraen, ifølge forskeren og legen Giulia Enders. Derfor er det lurt å få probiotiske bakterier inn i kostholdet. De kan nemlig utkonkurrere skadelige bakterier og dermed holde det indre immunforsvaret i toppform.

Probiotiske melkesyrebakterier finnes i blant annet Biola og kefir, samt i mange fermenterte retter. Gamle konserveringsmetoder utnytter nemlig mikroorganismene som finnes naturlig i råvarene, tilfører tarmen gode enzymer og probiotiske bakterier, samt bevarer vitaminene. Det er også en fordel at gjæringsprosessen gjør maten mer fordøyelig ved at kroppen får hjelp av melkesyre til å fordøye maten. Derfor er fermenteringen blitt så populært. Vil du prøve det selv? Her har du en enkel oppskrift å starte med*!

Hjemmelaget rødkål

Bruk enkle ingredienser til å lage friskt og spennende tilbehør til brødskiven eller middagen!

INGREDIENSER:

  • En halv rødkål
  • 1/2 økologisk eple uten skall
  • 1 ts raspet fersk ingefær
  • 1 god ts salt (viktig for at kålen skal slippe vannet)

SLIK GJØR DU:


Snitt rødkålen fint og kna kålen slik at den slipper ut vann. Når du har massert blandingen godt, har du den over på et rent glass med lokk. Pass på at kålen ligger under laken som er produsert, og ikke fyll helt opp. Avslutt med et sammenfoldet kålblad som ”lokk” til å holde rødkålen nede i laken. Legg en liten kopp eller en stein øverst slik at innholdet ligger i spenn. For å skape et godt miljø for de melkesyreproduserende bakteriene, må man ha romtemperatur. Sett på lokk og la stå på kjøkkenbenken i 4-7 dager før den er syrlig og klar.

Allerede etter noen dager kan man se at det det begynner å boble i glasset. Under fermenteringen dannes det karbondioksid. Åpne glasset daglig for å slippe det ut og lette på trykket. Etter ca. en uke er kålen klar – smak deg frem, den kan godt stå litt lengre på kjøkkenbenken hvis du vil ha mer smak.

Ferdig glass settes i kjøleskapet hvor den holder seg lenge. Spis rødkålen på en brødskive med litt leverpostei, i salaten eller som tilbehør til enhver middagsrett!

*kilde: forskning.no, Giulia Enders «Sjarmen med tarmen»

VitaePro inneholder ingredienser med positiv effekt på flere funksjoner i kroppen:


LEDD: Boswellia serrata bidrar til å holde leddene komfortable.

MUSKLER: VitaePro inneholder vitamin D som bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon.

IMMUNSYSTEM: VitaePro inneholder selen samt vitamin B12, C og D som bidrar til immunsystemets normale funksjon.

HJERTE: Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv effekt på hjertets normale funksjon ved 250 mg DHA og EPA (2 kapsler/døgn).

BLODOMLØP: Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoff er i blodet mot oksidativt stress. Positiv effekt oppnås ved inntak av 5 mg hydroksytyrosol, tilsvarende 20 g olivenolje.

REDUSERER TRETTHET: VitaePro inneholder vitamin B12 og C som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

BESKYTTER CELLENE: VitaePro inneholder antioksidantene selen og vitamin C og E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.