Ta vare på blodårene

Visste du at det er fettstoffer i blodet? De transporteres rundt i kroppen og brukes som energikilde og byggeblokker. Frie radikaler kan skade dem, derfor er det viktig å ha nok antioksidanter i blodet som beskytter dem mot angrep fra frie radikaler.

Kolesterol finnes i blodet

Det finns en rekke ulike fettstoffer i blodet, også kalt blodlipider. Et av disse er kolesterol. Kolesterol finnes i blodet, i alle kroppens celler og i matvarer fra dyreriket. Kolesterol er nødvendig for dannelsen av ulike hormoner, cellevegger og gallesyrer. Fettstoffet transporteres med blodet ut til celler og vev hvor de brukes som en energikilde og byggemateriale.

Kolesterolet blir fraktet rundt i kroppen i beholdere (lipoproteiner) med et vannløselig skall og fettstoffer inni. De vanligste lipoproteinene kalles LDL og HDL. Kolesterolet som fraktes i HDL kalles ”godt”, og kolesterolet som fraktes i LDL kan kalles ”dårlig”. Dette er fordi LDL-kolesterol kan være ugunstig for blodårene som forsyner hjertemuskelen, hjernen og andre organer med blod. Det gode HDL-kolesterolet tar med seg overskudd av fett fra blodårene til leveren, der fettet utskilles.*

Antioksidanter beskytter fettstoffer i blodet

Dette er en viktig grunn til å spise matvarer som inneholder antioksidanter. Olivenolje polyfenoler, for eksempel, har positiv antioksidant effekt på blodlipidene i kroppen.

*Kilde: ”Kostholdsråd ved høye blodlipider” NKT for FH, Lipidklinikken, Oslo universitetssykehus, 2016.

Antioksidanter sin oppgave i kroppen

Hver av kroppens celler angripes 10.000 ganger – hver dag. Angriperne heter frie radikaler, og forsvarsrekkene er bemannet av antioksidanter. I hver celle utspilles det et “sjakkparti” hvor angrepsstyrke på brettet øker i antall når vi for eksempel, puster ut oksygen, ligger i sola, blir utsatt for stress, forurensning eller skadelige stoffer. Hvis forsvaret ikke strekker til, blir det flere og flere frie radikaler som kan skade cellene våre.

Antioksidanter er en del av kroppens naturlige forsvar som beskytter kroppen mot frie radikaler. De nøytraliserer angriperne og reparerer skader. Noen av antioksidantene kan kroppen vår produsere på egen hånd, mens andre antioksidanter kan bare fås gjennom kostholdet. Å få i seg nok antioksidanter kan bidra til å styrke kroppen innenfra.

Visste du at det finnes mange ulike antioksidanter som lagres i forskjellige deler av kroppen og bruker ulike metoder for å bekjempe de frie radikalene? Derfor er det viktig å spise variert for å få i seg flere ulike antioksidanter – hver dag.

VitaePro inneholder flere antioksidanter

Polyfenolen hydroksytyrosol er en antioksidant som beskytter fettstoffer i blodet mot oksidering og harskning. Denne antioksidanten er viktig for å ta vare på blodårene og er kjent for sin positive effekt på blodomløpet.

Vitamin C

Vitamin C er en vannløselig antioksidant som vi finner i våre celler, spesielt i muskelcellene. Blodet inneholder mye vitamin C, og relativt store konsentrasjoner finner vi i nyrene, hjernen og øynene. Vitamin C beskytter celler og organer ved å nøytralisere frie radikaler. Vitamin E er en fettløselig antioksidant som lagres i kroppen.

Vitamin E

Vitamin E finner vi for det meste i fettvevet. Lever, lunger, muskler, hjertet og binyrene inneholder også mye av vitaminet. Vitamin E er mest kjent for å beskytte fettstoffene mot oksidasjon og harskning, og på grunn av denne egenskapen er vitamin E mye brukt i mat, medisiner og kosmetikk.

Selen

Selen er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Det er et mineral som vi må få i oss via kosten. Selen er bundet til proteinene i kroppen og finnes i blodplatene, skjoldbruskkjertelen, leveren, nyrene, hjertet og musklene. Selen kreves for å få antioksidanter som kroppen lager selv til å fungere.

 

VitaePro inneholder ingredienser med positiv effekt på flere funksjoner i kroppen:


LEDD: Boswellia serrata bidrar til å holde leddene komfortable.

MUSKLER: VitaePro inneholder vitamin D som bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon.

IMMUNSYSTEM: VitaePro inneholder selen samt vitamin B12, C og D som bidrar til immunsystemets normale funksjon.

HJERTE: Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv effekt på hjertets normale funksjon ved 250 mg DHA og EPA (2 kapsler/døgn).

BLODOMLØP: Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoff er i blodet mot oksidativt stress. Positiv effekt oppnås ved inntak av 5 mg hydroksytyrosol, tilsvarende 20 g olivenolje.

REDUSERER TRETTHET: VitaePro inneholder vitamin B12 og C som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

BESKYTTER CELLENE: VitaePro inneholder antioksidantene selen og vitamin C og E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.