VP_VP_ALL_1920x455_1805_Blueberry_WoodTable.jpg

Beskytt kroppen med antioksidanter

Visste du at det foregår en slags maktkamp inni deg? Hver av kroppens celler angripes 10 000 ganger - hver dag! Og angriperne, de heter frie radikaler. Antioksidanter beskytter cellene mot disse angrepene.

Hva er frie radikaler?

Næringsstoffer og oksygen omdannes i kroppen til karbondioksid og vann i en prosess som gir oss energi. I denne prosessen dannes det frie radikaler, eller såkalte reaktive oksygenforbindelser.

Frie radikaler er en viktig del av kroppens signalsystem, men et overskudd av dem kan skade kroppens celler. Når kroppen har et overskudd av frie radikaler, kalles det oksidativt stress. På fagspråket kalles dette for biologisk oksidasjon, kroppen «ruster» innenfra.

Noen eksempler på oksidasjon er når når spikeren ruster, vi får rynker med alderen eller eple blir brunt. 

Dannelse av oksidativt stress

Økt produksjon av reaktive oksygenforbindelser, som for eksempel frie radikaler, kan føre til at kroppens antioksidantforsvar ikke strekker til. Dersom det blir en vedvarende ubalanse mellom mengden antioksidanter og reaktive oksygenforbindelser i kroppen, vil kroppen utsettes for oksidativt stress.

Det er mange faktorer som fører til en økning i dannelsen av reaktive oksygenforbindelser, slik som trening, solstråling, feilernæring, røyking, miljøgifter/tungmetaller og stress. Når kroppen utsettes for belastninger blir kroppens antioksidantforsvar ekstra viktig siden produksjonen av de frie radikaler kan økes. Kosttilskuddet VitaePro inneholder antioksidantene selen og vitamin C og E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Hva gjør antioksidanter?

Kroppen bruker antioksidanter for å beskytte cellene mot oksidativt stress. Antioksidantene finnes naturlig i kroppens celler i form av ulike enzymer. Oksidativt stress oppstår når det ikke finnes tilstrekkelig med antioksidanter til å nøytralisere de frie radikalenes skadelige virkning. Det er viktig at det er tilstrekkelige mengder av antioksidanter til stede slik at cellene kan motstå det oksidative stresset og ivareta den optimale indre balansen.

Noen antioksidanter kan ikke produseres av kroppen, men må tilføres via kosten slik som vitamin C og E, samt mineralene selen, kobber og sink.

Antioksidanter er en samlebetegnelse for en rekke stoffer. Matvarer som er rike på antioksidanter, som for eksempel vitamin C og E, inkluderer bær, frukt, nøtter, grønnsaker og krydder.

En antioksidant er et molekyl som inhiberer oksidasjon av andre molekyler. Antioksidanten vitamin C beskytter kroppen ved å nøytralisere de reaktive oksygenforbindelsene. I tillegg vil vitamin C bidra til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E.

Antioksidantsystemet i kroppen består av en rekke enzymer som kroppen produserer. Disse hjelper kroppen med å holde cellene vitale. De reaktive oksygenforbindelsene som dannes under forbrenningen i kroppen kan oksidere og påvirke kroppens celler.

Hvordan bli kvitt overskudd av de frie radikalene?

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvar mot frie radikaler og den oksidasjonen som de fremkaller. Antioksidantene uskadeliggjør radikalene og nøytraliserer dem når de først har oppstått. I tillegg til enzymene kroppen vår produserer, kan også næringsstoffer i for eksempel, bær, nøtter, mørk sjokolade og tomater bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress.